BESTE BOKBIER VAN NEDERLAND 2019

ZHB Wout is in oktober 2019 in Amsterdam door de jury van de Beste Bockbier Competitie uitgeroepen tot BESTE BOKBIER VAN NEDERLAND 2019, categorie Dubbelbock.

Wat is dit voor bier? ZHB Wout is een donkerrood bier met een licht zoetige, krachtige smaak van gebrande mout en karamel. Het bier heeft een crèmekleurige schuimkraag. Je proeft bij het drinken fruitige tonen. Het bier heeft een lichtmoutige afdronk. Een perfect bier voor dit jaargetijde en de komende wintermaanden. Dit bier smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld een stoofschotel.

Arjan te Hoonte

Image

Alles komt terug, zo ook het Haagse Ziekenhuisbier

COLUMN‘ ZHB: bier om in te bijten.’ Zulks luidde de slogan van dit roemruchte Haagse gerstenat. Sinds 1975 wordt het niet meer gebrouwen. Maar nu is er een Rijswijker die er opnieuw zijn tanden in wil zetten.

Sjaak Bral 23-06-18, 06:30 Laatste update: 25-06-18, 07:26

 

Het was deze week groot nieuws: Menken melk keert terug. Een echo uit het verleden. Ik kan me de zakken melk van Menken nog herinneren, die mijn moeder in een schenkkan zette, waarna ze er een hoek afknipte. Eigenlijk waren ze bij Menken voor hun tijd heel duurzaam bezig - als je bedenkt dat niemand nog had gehoord van een plastic soep op zee. 

Niet alleen het Wassenaarse melkmerk komt terug. Ook het Haagse ZHB-bier maakt een comeback. Rijswijker Arjan ten Hoonte stoot Rijswijk op in de vaart der biervolkeren met een eigen brouwerij, de Arn genaamd. Hij is vast van plan nog dit jaar een ZHB-biertje te bottelen. 

Zuip Heineken Bier

De Zuid-Hollandse Bierbrouwerij was ooit een van de zes grootste bierbrouwerijen van ons land. In de volksmond stond de afkorting voor Ziekenhuis Bier. Omdat Arjan in een ander leven verpleger is, vindt hij dat juist wel leuk. Zuip Heineken Bier, werd het ook wel genoemd. Anderen zeiden Zeker Hoofdpijn Bier. Toen de Zuid-Hollandse Bierbrouwerij in 1881 werd opgericht, was het gebied achter de Noordwal in het centrum van Den Haag een echte volkswijk. 

De bedrijvigheid was er groot; veel buurtbewoners werkten bij de brouwerij of aanpalende bedrijven, zoals het steenkolenbedrijf van de familie Oosterveer, aardappelhandel Eigenhulp of Trouw en Begraven, een uitvaartonderneming. De hele dag was het op de Noordwal een komen en gaan van vrachtcombinaties, getrokken door paarden, met grote tonnen bier erop. Het bier mag dan terugkomen, de fabriek zal nooit wederkeren. 

Binnen vier jaar na de sloop van de fabriek verrees een benauwende nieuwbouwbuurt, de ZHB-hoven. Het gebiedje is gebouwd door een architect die zoveel mogelijk ruimte uit iedere vierkante meter wilde persen. Steegjes, trappen en hoekjes waar een normaal mens binnen een minuut het spoor bijster raakt. Een spiegelpaleis van beton. Ik weet zeker dat in de loop der tijden bezoekers verdwaald zijn in de verstikkende bebouwing en er nu nog ronddolen. Mocht u hen treffen: geef ze gerust een biertje.

 

Bron AD: https://www.ad.nl/den-haag/alles-komt-terug-zo-ook-het-haagse-ziekenhuisbier~ab3ac058/

Image